Regjeringen støtter Lillesand med en halv million: – En fjær i hatten for kommunen

Kveldsarbeid på Rådhuset

Lillesand får støtte til framtidsrettet boligprosjekt

Det er stor glede over at kommunen har fått tilsagn om en halv million kroner fra Husbanken og Kommunal- og distriktsdepartementet. Midlene skal brukes til å gjennomføre en mulighetsstudie for utvikling av den kommunale tomta på Dovre – et sentralt område med stort potensial for framtidsrettet boligbygging.

– Dette er en anerkjennelse av det gode arbeidet som er gjort i kommunen – både administrativt og politisk – for å møte framtidens boligbehov, sier Susanne Lavik, som representerer Lillesand Ap i tjenesteutvalget og bystyret.

Tomta på Dovre er på 7,5 mål og ligger i gangavstand til sentrum, tett på Lillesand bo- og aktivitetssenter. Mulighetsstudien skal blant annet utrede hvordan området kan utvikles med ulike boligtyper – som trygghetsboliger, boliger med heldøgns omsorg, utleieboliger og ordinære boliger. Det skal også vurderes hvordan kommunen kan samarbeide med private aktører og Husbanken, og hvilke juridiske og økonomiske modeller som er best egnet.

– I en tid hvor det ikke er satt av innovasjonsmidler i budsjettet, er dette tilskuddet kjærkomment. Det gir oss mulighet til å jobbe videre med utviklingen av Dovretomta, sier Åshild Martiniussen, som sitter i eldrerådet for Lillesand Ap.

Lillesand står i en særstilling

Bakgrunnen for prosjektet er tydelig: Lillesand står overfor en kraftig vekst i antall eldre. Ifølge den strategiske planen for demografiske endringer forventes det en økning på hele 96 % i antall innbyggere over 80 år fra 2024 til 2040. Samtidig bor 67 % av de over 80 år i eneboliger, hvor mange av boligene ikke er egnet for å bo i livet ut. Dette gjør Lillesand spesielt sårbar sammenlignet med mange andre kommuner.

– Det er nettopp derfor vi må være i forkant. Vi har et ansvar for å sikre at folk kan bo trygt og godt også når livssituasjonen endrer seg, sier Roy Thomassen, gruppeleder for Lillesand Ap.

Han trekker også frem prosjektleder Anette Hobbesland, som har vært en sentral drivkraft i arbeidet:

– Anette Hobbesland har gjort en imponerende jobb med å løfte frem Lillesands utfordringer og muligheter på en måte som har fått nasjonal oppmerksomhet. Det er ikke tilfeldig at statsforvalter Gina Lund også har omtalt demografiprosjektet i Lillesand som et forbilde. Det forplikter – og det inspirerer oss, sier Thomassen.

Nasjonal anerkjennelse

Av 81 søknader om boligsosiale tilskudd var det kun 24 som fikk støtte. Lillesand er én av dem.

– Vi vet at ensomhet er en stor utfordring for den enkelte det gjelder og samfunnet. Derfor har Arbeiderparti-regjeringen satt av egne midler til boligsosiale tiltak. Det er veldig gledelig at Lillesand kommune er blant de som har fått uttelling på sin søknad. Når man da får ja på søknaden sin, er det et godt kvalitetstegn, sier stortingsrepresentant Tellef Inge Mørland (Ap).

– Mange eldre opplever dessverre å miste partneren sin, samtidig som det sosiale nettverket endrer seg når man er ferdig i arbeidslivet. Jeg synes derfor det er veldig positivt at Lillesand nå ønsker å gjøre noe for denne gruppen gjennom boligsosiale tiltak. Det er en god måte å bekjempe ensomhet på, og jeg er glad for at staten og regjeringen på denne måten kan bidra inn i det arbeidet, legger han til.

Politisk forankring og videre satsing i budsjett

Arbeidet med Dovretomta har hatt god politisk forankring. Tjenesteutvalget har fungert som referansegruppe i prosessen, og eldrerådet har vært aktivt engasjert i arbeidet med å utvikle strategier for framtidens boligbehov. Dette har bidratt til at viktige perspektiver fra ulike brukergrupper er blitt løftet frem. Kai Aas-Hansen, Nils Martin Andersen og Åshild Martiniussen har også arbeidet mye med demografisaken. 

Åshild Martiniussen understreker betydningen av tildelingen:

– Tildelingen fra regjeringen gir oss et stort forvaltningsansvar. Dette er ikke bare viktig for Lillesand – arbeidet skal kunne brukes som modell i andre kommuner. Midlene gir oss nå mulighet til videre konstruktivt arbeid med utviklingen av den kommunale tomten på Dovre, og det er avgjørende at vi følger opp med bred politisk støtte og god fremdrift.

Roy Thomassen legger til at Arbeiderpartiet allerede har startet arbeidet med kommunebudsjettet for 2026 og økonomiplanperioden frem til 2029:

– Vi vil i vårt budsjettforslag og i økonomiplanperioden legge inn midler til videreføring av demografiprosjektet. Det er viktig at dette arbeidet ikke stopper opp nå som vi har fått nasjonal støtte og anerkjennelse. Prosjektet må ha forutsigbarhet for å lykkes, og vi må sikre kontinuitet og fremdrift i et arbeid som kan få stor betydning for både Lillesand og andre kommuner.

– Vi har tillit til at de andre partiene i bystyret deler ambisjonen om å videreføre dette viktige arbeidet. Vi håper også at det blir bredere enighet om å styrke kommunens evne til å hente inn eksterne prosjektmidler på tvers av tjenesteområdene. Med nye regnskapstall som viser et merforbruk på over 16 millioner kroner i 2025, er det helt nødvendig at vi jobber målrettet og strategisk for å hente inn slike midler. Det finnes også flere støtteordninger – blant annet innen energieffektivisering – som vi mener kommunen bør utforske mer systematisk fremover også på Dovre.

Boligpolitikk er ikke bare et tema vi er opptatt av – hvordan vi løser dette er en av Arbeiderpartiets aller viktigste prioriteringer. Vi ser bolig som en grunnleggende forutsetning for trygghet, livskvalitet og sosial rettferdighet. Derfor vil vi løfte flere boligpolitiske saker i bystyret fremover, og jobbe målrettet for at alle innbyggere – uansett alder, livssituasjon eller inntekt – skal ha tilgang til gode og tilgjengelige boliger i Lillesand.

– Nå handler det om å bygge et Lillesand for alle – med boliger som folk faktisk har råd til å bo i, uansett livssituasjon. Det er et ansvar vi må evne å løfte sammen, avslutter Roy Thomassen.