Vi vil verne om skjærgård, elv og sjø i Lillesand
Av: Cecilie Knibe Kroglund og Aina Adriansen Munthe
Nok en sørlandssommer er på hell og vi blir igjen minnet om hvor heldige vi er i Lillesand som har en fantastisk strandlinje og skjærgård.
Vi har hatt besøk av familie, våre barn og barnebarn har hatt besøk av venner som har vært med på de mange aktivitetene i Sup og Stup, badebåten med Thea har fraktet oss mellom holmer og fyr og vi har padlet mellom skjærene. Det har vært et yrende folkeliv på sjøen. Nå som sommerturistene pakker sammen, ser vi som bor her frem til noen fine ettermiddager etter jobb på den ytterste øy.
I dag tar vi antakelig for gitt at vi og båtturister har fri tilgang til sjøen, men ser vi etter og lytter vi på lokalbefolkningen i Høvåg og i Blindleia, bygges stadig mer ned i strandsonen.
I Norge er det kommunene som styrer arealpolitikken. Til tross for at vi har et nasjonalt lovverk som beskytter strandsonen med forbud mot bygging i 100-metersbeltet, kan kommunene gi dispensasjoner til bygging i strandsonen. Det har skjedd i Lillesand i stor skala. Dispensasjons-iveren gjør at plattingene blir litt større. Plenene, uthusene, båthusene, hyttene, ja alt blir stadig litt mer og litt større. Hver for seg er det saker som bare er en hyggelig gest til noens hyttelykke. Men i sum, og over tid, kan det gi en uønsket utvikling på bekostning av allemannsretten.
I forrige periode fremmet Arbeiderpartiet forslag om en egen områdeplan for Blindleia, men ble nedstemt.
Vi er glade for at kandidatene hos Lillesand Arbeiderparti fortsetter å ha en tydelig stemme i debatten om å verne om den marine skjærgården vår og verne om allemannsretten. Slik sikrer vi at skjærgården ikke bygges ned og at strandlinjen og skjærgård skal kunne brukes og nytes av flest mulig.
Vi må på vegne av Lillesands befolkning og de neste generasjoner være forsiktige med hva vi tillater i skjærgården. Et godt og tilgjengelig friluftsliv i Lillesand betyr livskvalitet og god helse for innbyggere og turister.
Vi håper at et nytt bystyre nå kan samarbeide med administrasjonen om et kunnskapsgrunnlag som også inkluderer naturverdiene i elv, sjø og skjærgård og kunnskap over utbyggingen som har funnet sted i vår skjærgård.